Richard Herrey

Biografi

Richard Herrey har varit artist sedan barnsben. Han började uppträda med sina syskon under mitten av 70-talet. Han flyttade till Los Angeles 1980 och studerade på en av de förnämsta dansskolorna, Dupree Dance Academy och jobbade i början på 80-talet i Hollywood som dansare. Medverkade bl.a. i TV-serien FAME och Travoltas film STAYING ALIVE.

Är naturligtvis mest känd som en av Bröderna Herrey som vunnit Melodifestivalen, Eurovision Song Contest och Sopot Grand Prix Festival.  De radade upp guld o platinaskivor och sålde miljontals skivor och är den bäst säljande popgruppen i Sverige under hela 80-talet. De slog publikrekord över hela Sverige. Turnerade främst i norden med 51 000 i publikrekord på Tivoli i Köpenhamn som en höjdpunkt. Men även i hemstaden Göteborg gjordes ett par konserter på Liseberg med 30 000. De var dessutom första västerländska popband som fick göra stor turné i dåvarande Sovjet och Polen och har spelat för över 150 000 i Moskva bland annat.

Musikalteater har varit en stor passion för Richard och han har medverkat i succéer som Grease och West Side Story på China Teatern, Riksteatern och Oscarsteatern.  År 1997 översatte, producerade, regisserade och medverkade han i musikalen West Side Story. Den gick två säsonger på Oscarsteatern i Stockholm och vann flera Guldmasker.

Tillsammans med Christer Björkman startade Richard den mycket framgångsrika schlagershowen ”Rätt låt vann” på 90-talet.  Under sommaren 2002 och 2003 utökades konceptet och de turnerade i Sverige med ”Den stora Schlagerfesten”. Showen har spelat ca 900 föreställningar.

Richard släppte 2006 sin enda soloskiva Jag e Kung med bara egenkomponerade svenska låtar.

På senare år har Richard bl.a. varit chef för Golden Hits i Stockholm och programledare på Vinyl107.  Nu jobbar han förutom alla framträdanden som artist och konferencier som programledare på Sveriges Radio P3&P4.

På den privata sidan har Richard alltid gillat idrott och spelat div 1 fotboll en gång i tiden och har sprungit Göteborgsvarvet och cyklat Vätternrundan. Sedan 80-talet har han varje år medverkat i idrottsarrangemang och jippon för att dra in pengar till hundratals föreningar och organisationer som t ex Cancerfonden, Diabetesfonden, Bris, Drottning Silvias Barnsjukhus, Hjärtebarnsfonden, Alzheimersfonden och Ronald McDonald House för att nämna några få. Över 200 matcher i TV-laget har det blivit genom åren, och några till hoppas han nog på.

Har erhållit: Ampex Golden Reel Award, Eklövet Kulturpris och Stallbrödernas pris.